Eindredactie

'Door eindredacteuren wordt weleens gezegd 'van een 4 kun je geen 9 maken'. Daar schuilt veel waarheid in. Van een rammelend verhaal kun je geen soepellopend, bijna perfect, artikel maken. Maar een 7, of misschien wel een 8, moet haalbaar zijn. Daar ga ik dan ook altijd voor. Als eindredacteur werk ik snel en zorgvuldig en ben ik heel allround, want ook met briefings, beeldredactie en restylings heb ik de nodige ervaring. De afgelopen jaren werkte ik onder meer bij de volgende bladen:


VARAgids

De VARAgids is het leukste, bestgemaakte omroepblad van Nederland. De cryptische koppen en de brutale tone-of-voice geven het blad smoel. En wat is nou leuker dan verhalen redigeren die over film, tv, sport, cultuur en entertainment gaan? Een mooie opdrachtgever dus, waar ik de afwezigheid van een van de twee vaste eindredacteuren opvang.

Arts en Auto

Wanneer verschijnt Arts en Auto? Niemand die het precies wist, zelfs redacteuren moesten vaak spieken op een briefje. Begin 2009 heeft de redactie het magazine omgebouwd van een onduidelijke (20 keer per jaar) naar een maandelijkse frequentie. Tegelijk is de vormgeving nog verder verbeterd en is het aantal redactionele pagina's sterk uitgebreid (met onder meer nieuwe rubrieken, columns en series). De afgelopen jaren heb ik drie periodes van anderhalf jaar voor Arts en Auto gewerkt, als eindredacteur, coördinerend redaceur en als webredacteur. Ook nu val ik daar nog regelmatig in.

Eigen Huis Magazine

De redactie van Eigen Huis Magazine (oplage: 700.000) wilde graag meer series, rubrieken en columns in het verenigingsblad. Samen met de redactie heb ik die in 2010 ontwikkeld en ingevoerd.

Consumentengids

De vormgeving van de Consumentengids was in de zomer van 2007 nog behoorlijk 20ste-eeuws. Dat moet anders, vond de redactie, en gelijk hadden ze. Er werd een pitch gedaan, waarbij het winnende ontwerpbureau een eigentijdse vormgeving presenteerde. Om die te testen heb ik samen met een collega-eindredacteur een nulnummer geproduceerd. In de jaren daarna ben ik nog regelmatig teruggekeerd bij de Consumentenbond, onder meer om de Autogids te maken en om in te vallen bij de Gezondgids.

Medisch Contact

Medisch Contact is het tijdschrift van de KNMG, bestemd voor haar leden. De afgelopen jaren heb ik er diverse keren voor MC gewerkt. Op locatie maar meestal vanuit huis heb ik regelmatig artikelen geredigeerd. Vaak ging het daarbij om complexe stukken van externe auteurs, veelal artsen en beleidsmedewerkers van 'medische' organisaties.

Kassa magazine

Helaas, helaas, in maart 2014 verscheen het laatste nummer van Kassa magazine, spin-off van het gelijknamige tv-programma. Sinds september 2011 heb ik regelmatig als eindredacteur voor dit consumentenblad gewerkt. In die periode dacht ik ook mee over inhoud, vorm en formule.